Jacobiene van der Hoeven

Werk: collages

 

Over Jacobiene van der Hoeven

Mijn motto is ‘everyday life is the greatest experiment’. Het liefst werk ik dan ook experimenteel, spelend met verschillende materialen, beelden en teksten. Hiermee probeer ik gaandeweg verbanden tussen inhoud, vorm en kleur te ontdekken. Het resultaat, mijn collages, zijn voor mij
blijvende herinneringen aan mijn ‘ontdekkingstochten’. Voor anderen zijn deze collages een uitnodiging om zelf de diepere betekenis ervan te verkennen, al dan niet tijdens een ontmoeting met de ontdekkingsreiziger. Deze vorm van interactie met mijn publiek heb ik voor het eerst ervaren tijdens mijn expositie in 2015 in het Sint Joris in Delft.

In 2016 nam ik deel aan Feest van de Geest en heb ik een kunstwerk gemaakt voor de Ontmoetingskerk in Gouda. Het thema ‘Vrijheid van Geest’, ging voor mij over lef hebben en mezelf openstellen voor zowel de ingevingen die ik zelf kreeg als voor die van mijn reisgezel, dichter Jan Graafland uit Gouda. Soms bleken enkele woorden van de dichter voor mij genoeg om een sprekende collage te maken. Een uniek drieluik in woord en beeld was het resultaat.

Inmiddels heeft dat experiment in 2016 zich in mijn werkwijze genesteld. Zo laat ik me tegenwoordig vaker stilvallen en door ingevingen leiden. De Oudkatholieke Kerk te Oudewater, waarvoor ik dit keer een kunstwerk ga maken, is een plek waar ik stil kan worden en tot rust kan komen. Het is hartverwarmend om te zien hoe een relatief kleine groep mensen zich samen inzet om deze monumentale plek te behouden. Een baken van betekenis waar je een moment kunt uitrusten tijdens je zoektocht door het leven. In ontmoeting met anderen, in dat wat universeel is, in het spanningsveld tussen het goddelijke en het wereldlijke.

Dit keer, met als thema ‘In vuur en vlam’ wil ik mij stapsgewijs verdiepen in de betekenis van Pinksteren. Uitproberen en experimenteren of en hoe ik de ‘betekenis’ van het bijna niet-begrijpelijke van de Heilige Geest kan verbeelden in een reeks van collages. Ik verheug me op de samenwerking met de voorganger, zij wil met mij de dialoog aangaan en mij onderweg van inspirerende teksten voorzien.

Na mijn eerste bezoek vorig jaar galmde bij mij nog lang na: “Wij zullen dus zoekende blijven, ons hele leven lang”.

Jacobine 2
Contactgegevens
Exposeert in