Karin van Leeuwen

Werk: keramiek, installaties, monoprint

Over Karin van Leeuwen

Naast mijn werk als lichaamsgericht therapeut (massage en lichaamswerk) en later als oplossingsgericht jongeren coach heb ik ook altijd als beeldend kunstenaar gewerkt.  Voor de kinderen geboren werden werkte ik als decorontwerpster en later was dat het maken van monoprints.

Vanaf 2014 heb ik de luxe mij helemaal aan mijn keramiek te kunnen wijden.

In keramiek komen het ‘laten ontstaan’ van de monoprint en het plastische van de klei (massage) en de lichaamstaal terug.

Maar vooral het werken met de elementen; vuur, water, lucht en natuurlijk aarde vind ik heerlijk. Het liefst gebruik ik stooktechnieken als raku, pitfire (kuilvuur) en houtoven.

Keramiek met een ziel noem ik mijn werk. Mijn potten en urnen hebben een lichaamstaal, een persoonlijkheid, een ziel. Niet alleen door hun vorm en houding maar ook door de huid. Die is vaak verweerd, gebarsten, toont de kwetsbaarheid, de vergankelijkheid van het leven. Het nieuwe wordt oud en uit het oude ontstaat weer het nieuwe.

Dit zie je vooral bij mijn rommelpotten, werkstukken die zijn opgebouwd uit opgravingsresten, eeuwenoud aardewerk en nieuwe klei. Dat levert spannende situaties op; houdt het? Scheurt het? Vanuit het nieuwe gegeven bouw en glazuur in verder. Samenwerking met de klei, opzoeken van de grenzen, maar vooral plezier en verrassing.

Zelden werk ik naar een vastliggend eindresultaat, ik start vanuit een gevoel of beeld. Het eindresultaat is vaak herkenning.

Ik combineer graag mijn klei met andere materialen zoals glas, oud ijzer of wat zich aandient.

In Vuur en Vlam
Bij het Feest van de Geest vallen er heel veel stukjes op zijn plaats; mijn oude decorontwerphart gecombineerd met mijn keramiek.

Het thema in “Vuur en vlam”, past niet alleen bij keramiek maar verwijst mijn in ziens ook naar inspiratie, passie en zeker met Pinksteren erbij naar het ‘Begeistert’ zijn

Het prachtige kerkje nodigt mij uit om met het goudgele licht van de prachtige ramen en de ruimte te werken. Een verbinding te creëren tussen Boven en Beneden. Hoe precies….dat zal blijken.

Karin van Leeuwen
Contactgegevens
Exposeert in