Paul Daelmans

Werk: tekenngen, schilderijen, ruimtelijke objecten

Over Paul Daelmans
  • Figuratief/impressionistisch tekenen en abstract met houtskool/pen/gemengde technieken en olieverf.
  • Illustratief tekenen met potlood en gemengde materialen. 
  • Ontwerpen ornamentaal/dessin en ruimtelijke objecten.
 

GESCHIEDENIS VANAF EIND JAREN 70
In het begin hield ik me uitsluitend bezig met houtskooltekenen. De onderwerpen waren landschappen met bossage’s en andere vegetatie’s, en daarnaast stillevens met planten en droogbloemen. Die werden op impressionistische manier vervaardigd. Zeven jaar hield ik me daar mee bezig.

Na al die jaren had ik me een uitstekende vaardigheid toegeëigend op het gebied van houtskooltekenen. 

Daarna kreeg ik de behoefte om bij het houtskool een ander materiaal te voegen. In het begin was dat zwarte inkt, dat ik met een kroontje’s-pen door het houtskool tekende. Dit geeft een sterker grafisch effect.
Daarna breidde ik het materiaal uit met sepia-inkt, na enige tijd vervolgd met de kleuren okergeel, sienna en kobaltblauw. Ik eindigde de serie met toevoeging van pastelkrijt. 
Daarna versoberde ik mijn tekeningen weer, door alleen met pen en zwarte inkt te tekenen.

Zo’n twintig jaar geleden begon ik enigszins verzadigd te raken van het naar de natuur tekenen. Ik kreeg meer en meer de behoefte om verhalend te gaan werken.
Ik ging letterlijk m’n verhaal schrijven, en schreef dat over in een kalligrafische schrijfwijze, dat ik door het vele doen ontwikkelde tot een persoonlijk (kalligrafisch) handschrift. Zodoende had ik er weer een specialisatie bij.

Het verhaal is fictie, gebaseerd op persoonlijke belevenissen en metaforisch verteld in de wereld van “Teheralandu-Cahana”.

Zodoende creëerde ik mensen, dieren en zelfs een zekere vorm van eenvoudige architectuur, die aan mijn ideaalbeelden voldeden. 
Ik gaf het vorm in gestileerde vogels, mensen, maar ook andere wezens, planten en bomen. Ik deed dat door-middel van lijntekeningen, ingevuld met aquarel en plakkaatverf.
Deze manier van tekenen uit het hoofd, was voor mij geheel nieuw. Het kostte me veel moeite om me hierin te bekwamen.
Maar door m’n sterke behoefte en durf om m’n idealen uit te beelden, is het me goed gelukt.

Wilt U meer weten over mijn vrije kunstuitingen, kijk dan op mijn website.  

           

Bij het Feest van de Geest vallen er heel veel stukjes op zijn plaats; mijn oude decorontwerphart gecombineerd met mijn keramiek.

Het thema in “Vuur en vlam”, past niet alleen bij keramiek maar verwijst mijn in ziens ook naar inspiratie, passie en zeker met Pinksteren erbij naar het ‘Begeistert’ zijn

Het prachtige kerkje nodigt mij uit om met het goudgele licht van de prachtige ramen en de ruimte te werken. Een verbinding te creëren tussen Boven en Beneden. Hoe precies….dat zal blijken.

IN VUUR EN VLAM
Mijn weg is de weg van de geleidelijkheid…….
Die weg kan door een plotseling opvlammend vuur verbroken worden……
Die weg maakt dan vele vertakkingen, maar zal toch weer aansluiten tot een richting die gewijzigd zal zijn door het trauma of inspiratie van de zojuist genoemde vlam.

PINKSTEREN
Verlichting, aanéén sluiten met het geheel…….

MOTIVATIE KUNSTENAARSCHAP 
Behoefte dingen uit te drukken en vast te leggen op eigen wijze.

Paul Daelmans
Contactgegevens
Exposeert in