Bartholomeuskerk Noordlaren

 

Over Bartholomeuskerk Noordlaren

In Noordlaren stond eerst een houten kerkje. Omstreeks 1200 werd begonnen met de bouw van een stenen kerk. Als eerste is het koor gebouwd, dat aansloot op het houten gebouw. De ingangen, de nissen om liturgische voorwerpen in te zetten en het kleine venstertje aan de noordzijde stammen uit deze tijd. Daarin prijkt nu een afbeelding van de schutspatroon Bartholomeüs.
Na het koor is men met het bouwen van de toren begonnen in Romaanse stijl, De muren zijn ongeveer één meter dik en bestaan uit kloostermoppen. De spouw is gevuld met keitjes en kalkmortel. De toren wordt bekroond door een Saksische ros.
De kerk bestond toen uit het koor, het houten schip en de toren. Het stenen kerkschip werd later tussen koor en toren ingebouwd. In de 15e eeuw is in Gotische stijl het koor verhoogd en de doorgang naar het schip vergroot, evenals de vensters. Tijdens de restauratie werden unieke muurschilderingen gevonden. Fragmenten van beschilderingen uit de 13e en 15e eeuw zijn nog zichtbaar.
In 1594 ging de kerk over in protestantse handen. Het offerblok dateert uit 1629 en de preekstoel uit 1675. Het orgel uit 1876 is gemaakt door de bekende orgelbouwer Van Oeckelen.

800px-Noordlaren_Kerk
Contactgegevens
  • Lageweg 8 Noordlaren
  • Op 23 mei is de kerk om 14.00 uur open i.p.v. 13.00 uur.
Hier exposeert