Goede Herderkerk Borger

 

Over Goede Herderkerk Borger

Het kerkgebouw met de klokkentoren in het centrum van Borger zal de eerste parochiekerk van moederkerk in Anloo zijn geweest in het dingspil Oostermoer. De bisschop van Utrecht had hierin een belangrijk aandeel. De kerk werd vernoemd naar Willibrord. De toren stamt waarschijnlijk uit 1360. Door de Hervorming rond 1600 was ontstond de Hervormde Kerk. Vanaf 1975 is de dorpskerk in het centrum van Borger eigendom van de burgerlijke gemeente Borger-Odoorn. Vanaf 2008 worden daar geen kerkdiensten meer gehouden. Maar blijft voor veel inwoners een gebouw dat als kerk gebouwd werd. Het is nu een cultureel centrum.

In 1835 werd in Borger, na de Afscheiding de Gereformeerde Kerk opgericht. Het eerste kerkje werd in 1841 gebouwd en in het tweede in 1897. In 1961 werd een geheel nieuw kerkgebouw gebouwd en in 1980 uitgebreid.

De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk fuseerden en gingen in 2008 samen verder als Protestantse Gemeente Borger. De verbouwing leverde een nieuwe, moderne kerk op met een open, transparant karakter. De huidige Goede Herderkerk werd het kerkelijk centrum en is het resultaat van een grondige verbouwing in 2008.