Gosse Koopmans

Werk: schilder

 

Over Gosse Koopmans

Na 17,5 jaar in het Friese Eastermar gewoond te hebben, woont de Friese kunstenaar Gosse Koopmans sinds maart 2019 in het Groningse Warfhuizen.

Hij schildert naast imposante landschappen, mooi en vlot opgezette cafétaferelen, prachtige stillevens, schaatsers in actie op het ijs alsmede persoonlijke verslagen van zijn deelname aan meerdere Elfstedentochten, panorama’s van zowel interieurs als landschappen. Naast zijn vrije werk schildert hij ook in opdracht.
Gosse Koopmans laat zich inspireren door het spel van licht en donker, waarbij verwondering altijd het uitgangspunt is. In zijn landschappen, die hij op locatie maakt, wordt dit nog gecombineerd met ruimte, wolkenluchten en waterpartijen; elementen die hij in ruime mate in het Friese en Groningse landschap aantreft. Gebruikte technieken zijn olieverf op doek, olieverfschetsen op papier, potloodschetsen op papier, gemengde technieken (viltstift en kleurpotlood) en oliepastel op papier.

In Zuidhorn zal een bijzonder werk te zien zijn van Gosse Koopmans. Hij heeft een heel eigen stijl, zowel in vormgeving als in wijze van werken. Het bijna 5 meter brede panorama, vervaardigd in oliepastel, van het Abelstokbos bij Warfhuizen trekt de kijker als het ware in de wereld van het bos. Gosse Koopmans ervaart inspiratie, als beginpunt van het proces van de kunstenaar, als overal aanwezig. De schoonheid van het bos biedt hem troost. Het besef onderdeel te zijn van de natuur en de verbinding daarmee, wil hij delen met de kijker.