Roel Berg

Werk: Beeldend en Ambachtelijk werk

 

Over Roel Berg

De laatste jaren werk ik op basis van patronen, deze kan ik vinden in de natuur of dienen zich op een andere manier aan, opgeroepen door beelden uit de concrete werkelijkheid.
Werkelijkheid wordt geregistreerde werkelijkheid.

De gevonden patronen worden geïnterpreteerd en verwerkt tot een nieuw /uiteindelijk patroon welke de basis is voor nieuw werk. Het werk is veelal abstract, vlak, lijn, herhalingen, ritme, maar vooral licht en schaduw spelen een belangrijke rol.

Ik werk niet met een specifiek materiaal maar vanuit een idee wordt bewust gekozen voor het meest toepasselijke materiaal. Perspex, metaal, porselein, hout… Ik zoek naar contrasten in vorm en materiaal om een sterker beeld te creëren. Meerdere lagen moeten zeggingskracht vergroten, echter op zo’n manier dat er voor de kijker nog iets te raden valt. Het werk kan 2 en 3 dimensionaal of ambachtelijk uitgevoerd zijn, wisselen elkaar af of mengen zich, maar kunnen ook installaties zijn.

 

(over het werk)

Het thema voor Feest van de Geest is dit jaar ‘In vuur en vlam’. Elke keer weer lastig om aan een thema vorm te geven.

Mijn inspiratie vond ik in een boek voor Bedrijfs Hulp Verlener,de symbolen voor type brand/ vuur. Brand categorie 3 werd voor mij de link naar Pinksteren.

Het “woord” kan op verschillende niveaus uitgedragen worden, van streng tot vrijzinnig. In dit geval “categorie 3”.

Ik maakte van de afbeelding twee lino’s, een positief en een negatief. Deze zijn steeds 45 graden gedraaid en op banen stof van 6 meter lengte gedrukt. De banen komen aan de dwarsbalk midden in de kerk te hangen. De aanwezigheid van bezoekers en de ventilator, boven in de kap, brengen het werk in beweging.

Bijgevoegde foto geeft een impressie.