Nieuw Jeruzalem Kerk Emmeloord
Over Nieuw Jeruzalem Kerk Emmeloord
De Nieuw Jeruzalem Kerk werd als gereformeerde kerk in 1954-1955 gebouwd. De kerk is een ontwerp van architect W.H.Verschoor. Deze architect paste een combinatie van traditionele en modernistische vormentaal toe. Ook wel de ‘shake-hands stijl’ genoemd (kenmerk van de Nieuwe Haagse school).
De kerk is opgetrokken in baksteen en gewapend beton. Dit vanuit een rechthoekige plattegrond met een heel flauw zadeldak en een 32 m. hoge kerktoren. De gevels zijn gemetseld in Noors- of kettingverband.
De kerk is oost-west gesitueerd aan het Cornelis Dirkszplein. De hoofdentree bevindt zich aan de oostelijke voorgevel. Deze bestaat uit een deur met daarboven een raam, geflankeerd door grote zuilen die de luifel dragen. De trap met bordes verleent de ingang naar de kerkzaal. Boven de ingang staat: ‘En de zee was niet meer’, een tekst uit het Bijbelboek Openbaring 21:1.
In de zijgevel bevinden zich hoge gelede stalen vensters van de kerkzaal met daaronder het kleinere venster van de neven nevenruimten. Door de breedte van het gebouw en het dak heeft de kerk een heel massief uiterlijk.
Dit massieve uiterlijk wordt gebroken door de half-ingebouwde kerktoren aan de oostkant van het gebouw. De 32 meter hoge kerktoren heeft een geknikt plat dak, dat overeenkomt met het dak van de kerk. Aan de noordzijde staat haaks op het gebouw een lager rechthoekig bouwdeel met een licht hellend zadeldak.
De kerkzaal bevindt zich in een half verdiepte onderbouw van nevenruimten, die behalve aan kerkelijke vergaderingen ook verhuurd worden aan derden voor niet-kerkelijk gebruik. De kerkzaal, met oorspronkelijk 800 zitplaatsen, is in de loop der jaren bij verbouwingen aangepast (1976, 1992). De laatste keer in 2011 toen de kerk een multifunctioneel centrum werd. De kerkzaal is bij die verbouwing ingrijpend veranderd. Het oude kerkinterieur maakte plaats voor een verplaatsbare kansel, de kerkbanken voor stoelen en er kwam vloerverwarming. Dit alles rondom geplaatst in lichte kleuren. Moderne audiovisuele apparatuur kreeg zijn plaats om uitzendingen van kerkdiensten mogelijk te maken.
Sinds die tijd wordt de kerkzaal naast de erediensten eveneens gebruikt voor verschillende maatschappelijke en sociale doeleinden. Deze opzet van het kerkgebouw weerspiegelt de opvatting van de nieuwe rol van de kerk in de samenleving.
Het liturgisch centrum is aan de blinde zuidmuur aangebracht. Deze wand achter het liturgisch centrum is opgetrokken in baksteen en in kruisverband gemetseld. In een regelmatig patroon steken Griekse kruisjes in reliëf voor de muur uit. Linksboven uit deze zuidwand steekt het in de muur ingebouwde orgelfront de kerkzaal in. Het liturgisch centrum is bij de verbouwing van 2011 vergroot en als geheel ontworpen met aandacht voor materiaal, vormgeving en thematiek.
Bron: www.flevolanderfgoed.nl
Contactgegevens
-
Cornelis Dirkszplein 10
8301 AN Emmeloord - 0527 61 22 15
- kerkelijkburo@pgemmeloord.nl
- https://www.pgemmeloord.nl/mfc-nieuw-jeruzalemkerk