Hellen Paumen

Werk: ruimtelijk/keramiek

Over Hellen Paumen

 Art is a joy for ever!

Een Limburgse in hart en nieren. Geboren in Geleen, Wedergeboren in Groningen. En sinds 22 jaar woonachtig in het mooie Drentse dorp Ruinen. Met een passie voor   geloven en voor beeldende kunst. Beeldende kunst loopt als een rode draad door mijn leven.
Ik ben – na het bezoeken van een aantal kunstacademies(niet afgemaakt ) -uiteindelijk opgeleid als docent handvaardigheid/beeldende vorming. Als docent heb ik me een aantal jaren vooral bezig gehouden met het begeleiden van creatieve processen bij kinderen, jongeren en volwassenen in het onderwijs en daarbuiten. 
Als beeldend kunstenaar werk ik met allerlei soorten materialen. Klei, hout, metaal, plexiglas, karton, etc. De laatste jaren ben ik vooral bezig geweest met modelleren in klei en was naar levend model . Portretten en de mensfiguur. En met plaatmateriaal ( o.a.Boshaltes Pesse)  Eerder thematisch werk hadden titels als Tafels-Altaren, Gebedsschalen, Poorten en Torens.
In mijn beeldend werk wil ik eigenlijk altijd heel graag iets overbrengen van mijn relatie met de levende God en zijn woord: de bijbel. 

Hoe komt een beeld tot stand? Hoe gaat het creatieve proces in zijn werk?
Belangrijker dan welk materiaal ook is vooral het thema waaraan ik werk. Dat is bepalend voor het materiaal dat ik kies. En waar het object of installatie geplaatst gaat worden. Ik werk dus voornamelijk ruimtelijk en conceptueel. Schetsjes ontstaan op de rand van de krant of in een schriftje.
Het mooie van het Feest van de Geest 2022 is dat er een thema – In vuur en vlam – aangereikt wordt.
Ik heb besloten een nieuw werk te maken voor dit feest van de geest rondom een voor mij oud thema Tafels-Altaren. De tafel als metafoor voor ontmoeting. De vreugde van de ontmoeting met de Eeuwige in dit geval. De schenker van het Pinkstervuur.
In de kerk de Voorhof te Westerbork, die zoveel ramen heeft, nodigden ook deze ramen uit iets daarmee te doen.