Jos de Vink

Werk: technische kunstobjecten

Over Jos de Vink

Na 32 jaar in de informatietechnologie te hebben gezeten, van Hollerith machines tot en met de mainframe computer, mocht ik met pensioen. Maar wat nu!

Mijn buurman is een fervent modelbouwer met zeer veel ervaring. Probeer eens een hetelucht machine te maken die op een waxinelichtje loopt zei hij. Aangezien hij net een machine had gemaakt die aan deze voorwaarde voldeed en bijzonder goed liep, leek me dit de uitdaging! Het is een model geworden naar de eerste Hot Air Engine van Robert Stirling uit 1816.

Na een aantal machines te hebben gebouwd, begon ik me wat meer in het design gebeuren te verdiepen door de machines meer een kinetische kunstvorm te geven. Dit deed ik door bijvoorbeeld oude materialen, die ik tegen kwam bij de oudijzer boer ( waaiers van brons, ringen van messing enz..), te hergebruiken. Deze materialen bepalen uiteindelijk ook de vormgeving van het object, het zijn dan ook grote kunst objecten in Steampunk/Victoriaanse stijl die door middel van heteluchtmotoren worden aangedreven.

De bedoeling van deze objecten is om te laten zien dat je met zeer weinig energie, warmte (waxinelichtjes en halogeen lampjes) een grote, zware massa in beweging kunt houden door middel van luchttemperatuurverschil.

Dit doe ik door de beweging centraal te stellen en de vormgeving zodanig te maken dat kunst en techniek van het object, met de hetelucht motor samengaan. En dan is, niet in de laatste plaats, ook één van mijn doelstellingen om te proberen de liefde voor techniek en de creativiteit wat meer onder de aandacht van jongeren te brengen. Ik hoop dat op deze wijze te doen.