Paul Mentink

Werk: fotografie

Over Paul Mentink

Fotograferen is de kunst van het weglaten

Hoe is mijn fotografie ontstaan?
In 1981 ben ik begonnen met zwart-wit fotografie, waarbij ik zelf de negatieven heb ontwikkeld en de foto’s heb afgedrukt. Kort daarna ben ik overgestapt op kleurendia’s. In eerste instantie fotografie tijdens vakanties en excursies, vanaf 1997 trouwreportages en fotoreportages bij sport- en culturele evenementen. Omstreeks 1992 ben ik een eigen abstracte stijl gaan ontwikkelen.

Mijn fotografie bestaat uit verschillende onderwerpen, soms abstract, soms figuratief. Ik concentreer mezelf voornamelijk op organische materialen zoals planten en hout, maar ook stenen of roestige metalen objecten. Bij het latere fotowerk ook details van andere materialen of objecten, zoals bijvoorbeeld auto’s. In bepaalde situaties probeer ik mensen op een of andere manier in beeld te brengen. Naast het detail let ik daarbij ook op regelmatige patronen en op een goede kleurverdeling.

Inmiddels heb ik verschillende exposities gehad, zowel in Nederland als in het buitenland, zie hiervoor Overzicht exposities. Ik ben mede-oprichter van de Stichting Beeldend Collectief Drenthe en sinds 2011 opgenomen in het kunstenaarsbestand van het CBK.

Waarom detail onderwerpen?
Van 1975 tot 1983 heb ik biologie gestudeerd in Wageningen en daarna enkele jaren als bioloog gewerkt. Als bioloog ben je getraind om naar allerlei details van planten en dieren te kijken. Niet alleen op een grote schaal, maar ook op zeer klein niveau, zoals men met een microscoop kan waarnemen.

Waarom regelmatige patronen?
Ik ben op een boerderij in de Noordoostpolder geboren in een tijd dat dit gebied nog maar net ontgonnen was. Deze polder bestaat voornamelijk uit rechte wegen en kavels. De gewassen groeien in keurige rechte lijnen naast elkaar en landbouwers bewerken het land in rechte lijnen. Mijn gehele jeugd heb ik dus met regelmatige patronen te maken gehad.

Waarom kleurenfotografie?
De mens heeft nu eenmaal de mogelijkheid om kleuren waar te nemen. Dit gegeven wil ik zoveel mogelijk gebruiken, waarbij ik het liefst met felle kleuren probeer te werken. Soms probeer ik zelfs kleur toe te voegen met verschillende gekleurde lichten.

beachhut

Toelichting op mijn werken.
 
Toen de dominee van Koekange werd gevraagd waar zij aan moest denken bij het thema in vuur en vlam, dacht zij aan het brandende braambosje in de woestijn.
Dat heb ik op deze manier verbeeld.
Tevens een duif erbij gezet als teken van de geest.
 

Voordat ik het overleg met de dominee had dacht ik bij het thema aan pepertjes voor in het eten. Die kunnen je letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam zetten. Deze afbeelding heb ik nu samengevoegd, maar zou in een speciale lijst als vierluik geëxposeerd worden.

Paul Mentink