Tom Lucassen

Werk: Beeldhouwer

Over Tom Lucassen

Het is mijn uitdaging om van een ongenaakbare steen een aaibaar beeld te maken. Ik werk vanuit thema’s, die me boeien. De steensoorten, die ik bewerk zijn marmer, serpentijn, albast en Frans kalksteen.

EEUWIG

In mijn beeld ‘Eeuwig’ zit zeer veel symboliek, zowel naar vorm, maar vooral ook naar kleur. Ze relateren naar Hemelvaart en Pinksteren.

Drie sterk geabstraheerde vlammen zijn verankerd op een groene plaat. 

De vlam staat voor liefde. Het aansteken van een vlam gebeurt uit liefde en uit gevoel in opperste concentratie en met toegewijde aandacht. Een vlam is een open en universeel  symbool dat iedereen begrijpt en waaraan een ieder een persoonlijke invulling kan en mag geven. Een oud doch eeuwig ritueel.

Vlammen samen bouwen een vuur. Vuur, een symbool voor liefde, licht en warmte, maar ook voor kracht. Vuur brengt licht. Vuur verspreidt zich en is niet zomaar te stoppen. Daarom moet men ook zorgzaam zijn op vuur. Vuur brengt ook mensen samen. Mensen scharen zich graag om het vuur om zich aan te warmen en deze warmte aan elkaar door te geven.

Voor de geabstraheerde vlammen heb ik gekozen voor de steensoort albast. Albast, een zusje van marmer, heeft een hoge mate van transparantie en openheid. In de Westerse wereld staat wit voor onschuld, reinheid, vrede, zuiverheid en eeuwigheid. Vandaar twee witte vlammen. De middelste vlam is van champagne albast. Bruin, de kleur voor warmte, vuur en bescherming. Een steen met een mooie tekening en een sterke structuur van de vlam.

De vlammen zijn verankerd in en op de groene plaat Verde Udaipur. Een metamorf gesteente, dat onder temperatuur en druk diep in de aarde opnieuw is gekristalliseerd. Groen de kleur van leven, vruchtbaarheid, natuur en energie.

Nu ik deze toelichting schrijf, borrelt het Taizé-lied in me op.

     ‘Als alles duister is,

     ontsteek dan een lichtend vuur

     dat nooit meer dooft,

     vuur dat nooit meer dooft……’

Vuur, dat nooit meer dooft. Eeuwig dus!