Grote of Sint Clemens Kerk Steenwijk

 

Over Grote of Sint Clemens Kerk Steenwijk

De Grote of St. Clemenskerk is het oudste bouwwerk in Steenwijk. De kerknaam St. Clemens dateert uit de tijd waarin de kerk tot Kapittelkerk werd verheven (1291). Clemens was één van de eerste bisschoppen van Rome en is ook paus geweest. Omstreeks 900 werd er een houten kerk gebouwd. In de loop der tijden werd de kerk vergroot. Tot 1592 bleef het een Rooms-Katholieke kerk met tientallen altaren. Nadat de troepen van Maurits de stad hadden veroverd op de Spanjaarden, werd de kerk ingericht voor de Protestantse eredienst Het orgel is het vierde orgel, dat ooit in de kerk heeft gestaan. Het is in 1861 gebouwd door Petrus van Oeckelen uit Haren. In het orgel bevinden zich 1400 pijpen, verdeeld over 29 registers, waaronder een aantal houten pijpen. Het grote koor van de kerk is gescheiden van de rest van de kerk door een koorhek. Dit koorhek dateert vermoedelijk van voor de Reformatie.

Momenteel is de kerk prachtig gekleurd met een doek van 22 meter lang en 1.5 meter hoog. Vraag vanuit de kerk om tijdens de verbouwing iets vrolijks te brengen bracht kunstenares Karin Kers van Atelier Assorti op het idee om een doek te beschilderen.Hoe het schilderij tot stand kwam:

Wim Hultink heeft namens de kerk contact met mij gelegd. Hij legde mij uit dat het hun leuk leek iets te maken om het lelijke zwarte bouwplastik van de bouwhekken rondom de te verbouwen kerk binnen, zou kunnen verfraaien. Het was de bedoeling hierbij  vrijwilligers en kinderen te betrekken. Het moest iets zijn wat bij deze tijd past ( de afgelopen 2 jaar coronatijd). Ook om mensen weer bij elkaar te brengen die eenzaam zijn.
Daarmee ben ik aan de slag gegaan. Het bleek om 6 bouwhekken te gaan van 3,5m lang. Omdat het in zeer korte tijd af moest zijn, koos ik er voor om zelf het ontwerp te bedenken en vrijwilligers in te zetten bij het uitwerken in acrylverf.
Ik regelde alle materialen en gereedschappen. En koos voor tyvec als ondergrond (soort kunststof om vliegers te maken), wat ik aan de rol kon kopen. Voor het ontwerp liet ik mij inspireren door de coronatijd. Het thema is: Samen staan we sterk. Het is een soort bedankschilderij voor alle beroepsgroepen die zich sterk hebben gemaakt de afgelopen 2 jaar tijdens de pandemie.
 
Met vele verschillende taferelen gedragen door 2 lange armen die over alle doeken aan de onderkant staan die samen komen in de 2 vuisten die elkaar “de boks” geven. Met veel symboliek, zoals ik altijd graag werk. De ene vuist is een bruine mannenhand de andere een blanke vrouwenhand. De ene arm is rood, de kleur van de liefde, de ander oranje, de meest vrolijke kleur in de psychologie en onze nationale kleur. Beiden met boorden in de regenboogkleuren. Overal zijn er vredesduifjes te zien. 
De eerste taferelen zijn het onderwijzendpersoneel dat online moet lesgeven of achter een glasplaat met mondkapjes voor. Daarnaast de thuiszorg, de zorginstellingen, de levensboom met mooie spreuken erin en velden met bloemen omdat de natuur onze redding werd. Het symbool van dankbaarheid, twee handen met een hart werd ook toegevoegd. Ook het lege straatbeeld met de grote kerk en Steenwijkertoren zijn afgebeeld, om zo ook de winkeliers, horeca en cultuursector een hart onder de riem te steken. Daarnaast de IC artsen en verpleegkundigen hard aan het werk, net als de politie, ambulancepersoneel en brandweer. Wegens het korte tijdsbestek heb ik, nadat alle ondergronden waren geschilderd samen met de vrijwilligers, alle taferelen getekend. Ik heb voornamelijk veel lesgegeven aan alle verschillende vrijwilligers om hen te leren schilderen en de kleuren te mengen.
 
Het is een echt ontmoetingsschilderij geworden want er werkten mensen mee in de leeftijd van 6 tot 80 jaar. De contourlijnen van de armen bestaan uit teksten die ik eraan toegevoegd heb.
We hebben nog een extra stuk tyvec beschilderd aan beide zijden, om hier bloemen uit te knippen. Iedere bezoeker mag een bloem voorzien van een persoonlijke boodschap toevoegen aan het schilderij op de plek van de lange dragende armen. Ik hoop dat we aan het eind van de zomer een zee van bloemen zullen krijgen als bedankje naar iedereen. Van het schilderij zijn er een tweetal kaarten gedrukt die kunnen worden gekocht. Met deze kaarten kunnen we een eenzaam persoon blij maken.
 
Door de inmiddels heftige ontwikkelingen in Oekraïne, blijkt het ook zeer symbolisch te staan voor hun strijd. Dus zouden de kaarten ook naar vluchtelingen gestuurd kunnen worden in Nederland. Want de boodschap blijft: SAMEN STAAN WE STERK. En de vele vredesduifjes blijken nu zeer nodig.
Daarom gaat de winst van de kaarten die ik in mijn atelier verkoop naar giro 555.
 
Contactgegevens
hier exposeren