Protestantse Kerk Giethoorn

 

Over Protestantse Kerk Giethoorn

Voor de hervormingen in 1550 was er in Giethoorn één kerk, nl. de Rooms Katholieke Kerk. Of deze op dezelfde plaats heeft gestaan als de huidige kerk – er zijn wel aanwijzingen – maar is niet met zekerheid vast te stellen.
Bij graafwerkzaamheden in en om de kerk is een aantal keien (hunebedstenen) gevonden. Vlak naast de klokkenstoel ligt er een van ca. 1.40 meter doorsnede. Waarschijnlijk hebben deze gediend als fundering, omdat elders bij gebouwen uit de 12e en 13e eeuw deze heikeien zijn gevonden. Dat kan erop duiden dat hier in die tijd al een gebouw of zoals in de boeken staat een kleine Capelle stond.
In 1646 werd een nieuwe kerk werd gebouwd. Er zijn toen ook glas in lood ramen geplaatst in het koor. Deze ramen zijn geschonken door de Hanzesteden Kampen, Zwolle en Deventer en hebben waarschijnlijk stadsgezichten voorgesteld.
Sinds 2006 doen we mee met Feest van de Geest en we hebben al veel bezoekers kunnen ontvangen. Onze enthousiaste vrijwilligers staan ook voor u klaar om u rond te leiden en eventuele vragen beantwoorden. Laat het vuur nooit meer doven!

Contactgegevens
hier exposeren