Protestantse kerk IJhorst – de Wijk

 

Over Protestantse kerk IJhorst – de Wijk

De geschiedenis van de IJhorster kerk gaat terug tot ver voor de reformatie, er was eerst een houten en daarna een stenen kerkje dat hoorde bij het voormalige klooster Dicninghe.
In 1823 werd de huidige kerk gebouwd: in zogenaamde “waterstaatsstijl”. Men koos noodgedwongen voor een “toren der armen” een vrijstaande klokkenstoel.
De preekstoel uit 1658 met mooi snijwerk, in barokke stijl en een paar herenbanken zijn uit de oude kerk bewaard gebleven.
Verder valt in de kerk een bijzondere plavuizenvloer op, met een voor ons land unieke indeling. Achter in de hoek is de prachtig gebeeldhouwde grafzerk bewaard gebleven van de abt Johan Schepelaar, die overleed in 1543. De middelste lichtkroon dateert uit 1750 en was een geschenk van gemeenteleden, dat gold ook voor het Proper orgel uit 1903. In 1988 kwam er in de gerenoveerde oude kast een totaal nieuw orgel tot stand , gebouwd door de Fa Kaat&Tijhuis uit Kampen Het interieur van de kerk is in de begin 90 er jaren van de vorige eeuw totaal gerenoveerd. In augustus 2009 was het 400 jaar geleden dat de eerste protestantse dominee werd bevestigd in IJhorst- de Wijk.

Contactgegevens
hier exposeren

Van de groep  ‘Grensloos kunst verkennen’ die op meerdere locaties  exposeren hangen ook werken in de kerk van:

Daphne van den Berg
en
Annie van Gemert 

De dagen dat de kerk geopend is voor  Grensloos Kunst Verkennen zijn anders en zijn te vinden onder www.grenslooskunstverkennen.nl